9. joulukuuta 2014

Ensimmäiset varoitukset

Kun on löytänyt paikan, josta ei tee mieli lähteä pois, ja kun pelkkä ajatuskin poissaolosta tuntuu kipeältä, on helppo olla miettimättä muuton huonoja puolia. Etsimme tietoa Skyen saarelle muuttamisesta ja törmäsimme aina samoihin varoituksiin, melkein kuin Skyella eläminen olisi todella älytön idea:

1) Sää on karmiva. Tuulee ja sataa kovaa ympäri vuoden. Milloin vain, minä päivänä hyvänsä. Jos kesäinen aamupäivä on upea, voi tunnin päästä sataa rankasti vettä ja kahden tunnin päästä olla taas kirkasta.

2) Kesällä voi olla älyttömästi polttiaisia. Etenkin aamun sarastaessa ja auringonlaskun aikaan. Ai, ajattelit hoitaa kasvimaata nyt kun ei satu tuulemaan? Pukeudu tiheään verkkoon.

3) Lähin supermarketti on 45 min - 60 min päässä! Lähimmästä kyläkaupasta saat maitoa ja kananmunia. Joudut suunnittelemaan viikon ruokalistan. Suurin osa ravintoloista ja kahviloista on kiinni talvella.

4) Saarella, jonka kokonaispinta-ala on n. Hong Kong + Singapore, asuu vain 10 000 asukasta. Tykkäätkö olla yksin?

Ja vielä tämä…

5) '...nobody born in any other parts of the world will choose this country for their residence...'
Dr. Samuel Johnson, on the Isle of Skye - 1775

Hah, näin laimeat varoitukset! Paukkupakkasissa pilkkineinä ja vesivessattomassa ja syrjäisessä mökissä kohtuumukavasti asustaneina suomalaisina on oikeastaan helppo keksiä, miksi kohdat 1, 3 ja 4 eivät tuota juurikaan ongelmia. Me myös melkein aina suunnittelemme viikon ruoat etukäteen, se on vain järkevää ja säästeliästä. 2. kohtaan voi vain sanoa: hyttyset, paarmat ja hirvikärpäset. 5. kohta, noh, ehkä tohtori ei osannut arvostaa Skyen mahtavia puolia. Joita onkin sitten monia:

1) Skye on järjettömän kaunis paikka. On vuoristo, Atlantin valtameri, maalaismaisemia ja Tolkien-maisen satumaisia kalliomuodostelmia.

2) Luonto asuu ihan kotiovella. Valaita, pyöriäisiä, delfiinejä, merikotkia, merisaukkoja, hylkeitä, villikukkaketoja mehiläisineen, peuroja...

2) Lampaita on kolme kertaa enemmän kuin ihmisiä. Lampaissa on jotain maagista.

3) Yhteisö. Ihmiset auttavat, kun tarvitset apua, vaikka olisit heille tuntematon. Saatat jopa saada siivun voilla siveltyä lämmintä hedelmäkakkua ja teetä. True story.

4) Kylissä ei ole supermarketteja, mutta kyläkaupan lisäksi löytyy lääkäri, posti (joskus sama kuin kauppa) ja ala-aste. Royal Mail tuo postin joka päivä, vaikka keli olisi mikä.

5) Paikalliset meren ja maan antimet. Nam. Saaren ravintolat ja kahvilat ovat enimmäkseen huipputasoisia.

6) Viskitislaamo ja muutama olutpanimo. Tarvitseeko muuta sanoa.

1 kommentti:

Blogin kirjoittajat valvovat kommentteja. Kommenttisi tulee näkyviin, kun se on hyväksytty.