26. joulukuuta 2014

Monta reittiä Skyelle

Vietämme joululomaa jo kolmatta kertaa Sisiliassa, pienessä Cianciana-kylässä, jossa sijaitsee vanhempieni kolmas talo (toinen on saaressa Suvasvedellä). On kiinnostavaa, että saaret ja etenkin syrjäiset paikat vetoavat meihin niin kovasti. Tai ehkä se on se saarta ympäröivä vesi. Syrjäisiin paikkoihin on yleensä myös erikoisia reittejä. Skyelle löytää ainakin seuraavilla kombinaatioilla.

Ensin pitää valita mihin lentää. Vaihtoehtoja on oikeastaan vain kaksi (olettaen, että saapuu Suomesta): Glasgow ja Inverness. Edinburghiin ei ehkä kannata suunnata, sieltä täytyy kuitenkin siirtyä tunnin junamatkalla Glasgowiin. Invernessissä on lähin kenttä (kahden tunnin matka Skyen sillalle). Sinne lentää Finnairilla Manchesterin kautta, mutta liput ovat yleensä selkeästi kalliimmat kuin lentäminen Glasgowiin. Glasgow:n kentälle lentää KLM Amsterdamin kautta, yleensä mukavan lyhyellä vaihtoajalla (yleensä 1 h 20 min). Lyhin matka-aika taitaa olla 4 h 55 min, josta 40 min vaihtoaikaa (menee kyllä hieman tiukalle).

Oletetaan, että saavut Glasgowiin. Sieltä matka jatkuu joko autolla, bussilla tai junalla ja lautalla (linkeistä löytyy lisätietoa):

1) Auto. Matka-aika Skyen sillalle on 4 tuntia ilman taukoja. Matkaat läpi kauniin ylämaan. Jos olet saapunut Suomesta Glasgowiin aamulennolla (lähtö n. klo 7, perillä n. klo 10), ehdit juuri lounasaikaan Lochleven Seafood Cafe:seen, jossa voit nauttia hyperpaikallisista tuoreista äyriäisistä (suosittelemme).

2) Bussi. Kulkee läpi kauniin ylämaan. Kestää 5 h 30 min Skyen sillan tuntumaan (jatkaa siitä saaren "pääkylään" Portree:hin). Taukoja on pari kertaa matkan varrella. Talviaikataulujen mukaan lähtöjä on päivittäin kolme.

3) Juna + lautta. Ehkä kiinnostavin reittivalinta matkailijalle. Junamatka Glasgow:sta Mallaigin kalastajakylään on yksi maailman kauneimmista. Se kulkee suurin piirtein saman reitin ylämaan poikki kuin mitä menisit autolla tai bussilla. Mallaigista matka jatkuu puolen tunnin lauttamatkalla Skyen Armadaleen. Junan ja lautan yhdistävät talviaikataulut ovat aika kehnot, mutta huhtikuun alusta alkavat kesäaikataulut ovat käytännölliset. Junamatka kestää 5 h 20 min.

Skye:sta onkin mukava matkata eteenpäin kaukaisemmille Ulko-Hebrideille. Uig-kylän satamasta lähtevät lautat sekä North Uist -saarelle että Harris-saarelle. Sieltä takaisin Glasgowiin voi lentää pieniltä Benbeculan, Barran (kiitorata on hiekkaranta!!!) ja Stornowayn lentokentiltä. Lennot lentää Flybe. Erittäin hyvä lauttaoperaattori Caledonian Macbrayne mahdollistaa myös monipuolisen lauttamatkailun eri saarten ja Skotlannin ylämaan isoimpien kylien välillä.

1 kommentti:

 1. I'm gonna break out of the city
  Leave the people here behind
  Searching for adventure
  It's the type of life to find
  Tired of doing day jobs
  With no thanks for what I do
  I'm sure I must be someone
  Now I'm gonna find out who

  (Eddie and the Hot Rods: "Do Anything You Wanna Do", 1977)

  VastaaPoista

Blogin kirjoittajat valvovat kommentteja. Kommenttisi tulee näkyviin, kun se on hyväksytty.