22. helmikuuta 2015

Tavoitteita ja haaveita

Löysin rannalta hienon kampasimpukan kuoren.
Kevät on saapunut Skyelle. Krookukset ja lumikellot kukkivat. Tänään kuitenkin sataa kaatamalla, ja koska myös tuulee kovasti, vesi sinkoutuu ikkunoita vasten kuin joku heittäisi vettä ämpärillä. Aamupäivä meni kaminan kanssa kiroillessa. Usein ostamamme/saamamme puut eivät ole kuivia ja hiilen sytyttäminen vaatii kunnollisen hiilloksen puista. Kesti kauan, mutta nyt lämpö hehkuu kaminasta. Niin sanotut "smokeless"-hiilet ovat parhaita lämmittäjiä. Niitä kuitenkin saa ostettua ainoastaan Portreen ja Broadfordin supermarketeista (joissa niitä ei aina ole), Portreen "tukkutorilta" (jonka löysimme vasta äskettäin) tai tilaamalla puhelimitse yhdeltä herralta Vattenista. Viimeksi mainittu tapa on halvin: 19.20 puntaa per 50 kg. Mutta kun viimeksi soitimme, meille kerrottiin, että puhelinnumero oli väärä eikä sieltä mitään hiiltä voi tilata… Täysin sama puhelinnumero oli kyseessä kuin aikaisemminkin. Hmh, täytyy selvittää. Hiilestä on myös normaali ja halvempi "house coal" versio, jossa hiili on pienemmissä paloissa, mutta joka savuttaa niin kamalasti, että omasta terveydestään voi olla huolissaan (ja kaikki huoneen pinnat peittyvät ohueen kerrokseen nokea). Tätä versiota myydään kaikissa kaupoissa, joten oletan että paikalliset käyttävät sitä päivittäin kotiensa lämmittämiseen.

Postauksen tarkoituksena oli kuitenkin hahmotella täällä asumisen tavoitteita ja haaveita. Olemme löytäneet talon, josta haluamme tehdä tarjouksen. Talo on 110 vuotta vanha ja maata on lähes 7 hehtaaria. Enää täytyy palkata asianajaja, joka ymmärtää croft-maahan liittyviä lakipykälöitä ja laatii virallisen tarjouksen. Remonttikustannusarviot saamme alkuviikosta. Tämä hahmotelma olettaa siis, että tarjouksemme menee läpi ja saamme ostettua kyseisen talon.

Tavoitteita:

- Yhden huoneen (ensuite) B&B talon alakertaan. Tarkoitus on tarjota yöpyminen söpössä huoneessa kauniilla alueella, merinäköalalla ja hyvällä aamupalalla.

- Muutama kana, kananmunia varten. Ja koska ne ovat mukavia eläimiä. Tarkoitus on pitää niitä free range eli antaa niiden vaeltaa päivisin pihalla oman tahtonsa mukaan. Se saattaa kuulostaa harvinaiselta, mutta se on täällä hyvin yleistä ja täysin ymmärrettävää. Naapurimme on luvannut antaa meille tipuja.

- Lampaita. Tilaa ainakin olisi, koko 7 hehtaaria on lammaskelpoista. Tarkoitus olisi ostaa jokunen keväisin ja antaa niiden nauttia syksyyn asti, jonka jälkeen ne lähtevät teurastamoon. Näin saisimme lampaanlihaa itselle ja tutuille. Taloudellisesti se ei ole tietenkään halvin tapa, mutta täysin aloittelevalle lampaanpitäjälle paras tapa tutustua kyseiseen eläimeen. Lampaiden ympärivuotinen pitäminen on kuulemma täysin taloudellista vasta n. 100 lampaan paikkeilla. Huh!

- Kasvimaa. Hyvin voi aloittaa perunoilla ja muilla helpommilla juureksilla ennen kuin yrittää kaalien kasvatusta. Ympärivuotisen leudon sään vuoksi esim. naapureilla on vieläkin purjoa ja punajuuria maassa valmiina nostettaviksi.

- Omilla kananmunilla, lampaanlihalla ja kasviksilla on myös toivottavasti iso rooli B&B aamupalan ja mahdollisen illallisen (ks. alempaa) laatuun ja kiinnostavuuteen. Näin niiden tuotteiden taloudellisuuskin paranee.

- Puulämmitteinen pihasauna merinäköalalla. Tilattu on, osittain jo suunniteltu, tekijätkin tulossa. Täytyy vain saada sitten jonkin kokoinen alue decroftattua sekä saunalle planning permission. Luulen, ettei se ole ongelma, mutta siinä voi kestää.

Haaveita eli asioita, jotka olisi kiva hankkia/tehdä muutaman vuoden päästä:

- Vene. Täällä monet kalastavat taskurapuja, makrillia ja pollockia, joita on saatavilla runsaasti (naapureilla on pakastin täynnä kalaa). Simpukoitakin voi kerätä. Nuo kala- ja merenelävälajit ovat myös hyviä kestävän kalastuksen näkökulmasta. Vaikka venettä ei hankkisikaan, kalastaa voi myös rannalta.

- B&B toimintaan olisi kiva lisätä vieraille mahdollisuus syödä talossa illallista ja/tai käydä saunassa. Lähistöllä (n. 5-15 km päässä) on vain kaksi illallisravintolaa, ja saunoja ei ole ollenkaan. Etenkään oikeaa puulämmitteistä saunaa.

- Vuohia. Rakastan vuohia! Olen kuullut, että jotkut pitävät Skyella myös vuohia. Vaikka ne ovat taitavia vaikeakulkuisessa maastossa, ne eivät tykkää liiasta viimasta ja kosteudesta. Vaikka lampaat ovat iloisesti koko ajan ulkona, vuohet tarvitsevat yöksi tai huonolla kelillä kunnon suojan. Sen rakentaminen ei tietenkään ole kovin vaikeaa. Vuohista voisi sitten saada omaa vuohenmaitoa, josta voi tehdä mm. juustoa. Olen harjoitellut juustontekoa jo vuoden verran ja se on todella palkitsevaa.

2 kommenttia:

  1. Hei Hanna, onnea ja menestystä teidän upealle projektille! Hatunnosto yrittäjyydelle. Unelma kuulostaa siltä, että sen voi kovalla uurastuksella hyvinkin toteuttaa. Kunhan saatte sen B&B:n käyttöön, on ainakin 2 asiakasta jo täältä Tirolista odotuslistalla:-) T. Ansku&Alex

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kannustavasta kommentista! Toivottavasti nähdään pian :)

      Poista

Blogin kirjoittajat valvovat kommentteja. Kommenttisi tulee näkyviin, kun se on hyväksytty.