1. helmikuuta 2015

Kaurasta

Olemme syöneet täällä kaurapuuroa lähes joka aamu. Täkäläiset kaurahiutaleet ovat todella hyviä. Toisin kuin nyky-Suomessa, kaurasta valmistettavat syötävät eivät rajoitu puuroon ja leipään, vaan Skotlannissa on pitkät perinteet kaikenlaisiin kauratuotteisiin. Monipuolisuus johtuu historiallisesti pitkäaikaisesta köyhyydestä, jolloin saatettiin syödä kaurapuuroa kolmesti päivässä, sekä siitä että vehnä ei kasva jyrkillä ja korkeilla alueilla, joista Skotlanti suurimmaksi osaksi koostuu. Kauran jälkeen tärkein vilja on ohra sekä peasemeal, joka on oikeasti paahdettua ja jauhettua keltaista hernettä.

Ennen kuin kerron makoisista kauraruoista, katsotaan tarkemmin kauran eri muotoja. Skotlannissa tärkeässä roolissa on oatmeal sen eri karkeusasteissa. Oatmeal on kauraryynin eri ruoheusasteita. Saatavilla on pinhead, medium ja fine oatmeal. Pinhead on karkeaa, siinä kokonainen ryyni on katkaistu kolmeen osaan. Suomessa olen törmännyt muutamassa kaupassa kaurarouheeseen ja se vaikutti samanlaiselta. Medium ja fine oatmeal:a ei sitten löydykään Suomesta. Medium astetta käytetään pinheadin kanssa sekoituksena suolaisissa kaurakakuissa (oatcakes, ks. ohje) sekä perinteisimmässä kaurapuurossa, joka sekoitetaan pitkällä kepillä nimeltä "spurtle" ja syödään puukulhoista. Mediumia käytetään myös kalan leivityksessä sekä black puddingin (skotlantilainen veripalttu, todella hyvää!) massassa. Fine oatmeal:a olen nähnyt resepteissä käytettävän keiton tai padan suurustamiseen.

Ensimmäisestä Skotlanti-reissusta lähtien erilaiset oatcakesit hurmasivat. Tykkään erityisesti paksuhkoista ruohevista versioista. Ne käyvät todella hyvin juustojen kanssa. Jos niitä haluaa tehdä Suomessa, kannattaa ostaa kauralesettä (saa useammasta kaupasta) ja tehdä tämän ohjeen mukaan (ohje on kirjasta Claire Macdonald's Scottish Cookery):

Oatcakes (jos haluat tehdä enemmän kakkuja, tee tämä pieni taikina kahdesti tai kolmesti, jotta taikina ei ehdi kuivua liikaa)

60 g kauralesettä (tai medium oatmeal, jos saat sitä käsiisi)
60 g täysjyvävehnäjauhoja
isohko hyppysellinen ruokasoodaa
4 isohkoa hyppysellistä suolaa
1 rkl sulatettua voita
2-3 rkl kiehuvaa vettä

Sekoita kulhossa kuivat aineet. Sekoita seokseen voi ja sen verran kiehuvaa vettä, että muodostuu kiinteä, mutta pehmeä taikina.

Ripottele kauraleseitä työskentelytasolle ja kauli taikinasta ympyrä (n. 20 cm halkaisija). Tasoita reunat leikkaamalla. Leikkaa taikina neljään, kuuteen tai kahdeksaan lohkoon. Nosta lohkot pellille, jossa on leivinpaperi, ja anna kuivua 30 min. Sillä aikaa, lämmitä uuni 180 asteeseen (160 astetta kiertoilmauunille). Jos haluat, nyt ehdit tekemään uuden satsin taikinaa.

Paista kakkuja 15-20 minuuttia, ne olisi hyvä muuttua vienosti kullanruskeiksi. Käännä puolivälissä paistoaikaa. Nosta paistetut kakut ritilälle rapeutumaan. Kun ne ovat jäähtyneet, säilytä ilmatiiviissä rasiassa.


Toinen yllättävän hyvä kauraruoka on skirlie. Se on lisuke, joka koostuu voissa paistetusta sipulista ja pinhead oatmeal:sta. Jos satut törmäämään kaurarouheeseen, kokeile tätä (ohje on kirjasta Scottish Cookery, kirjoittaja Catherine Brown):

Skirlie (lisuke 4:lle)

50 g voita
1 keskikokoinen sipuli
n. 125 g kaurarouhetta (pinhead oatmeal)
suolaa ja pippuria

Sulata voi paistinpannulla. Lisää sipuli ja paista kullanruskeaksi. Lisää kaurarouhetta niin, että rasva imeytyy. Paista seosta muutama minuutti koko ajan sekoittaen. Mausta suolalla ja pippurilla.


Erikoisin kauraruoka, ja joka on vielä kokematta, on brose. Se on periaatteessa kypsentämätöntä puuroa. Medium oatmeal:iin kaadetaan kiehuvaa nestettä (vesi, maito tai kasvis/lihaliemi). Lisätään voita ja suolaa, ja sitten se syödään. Sveitsiläinen mysli on samankaltainen: kaurahiutaleet liotetaan yön yli omenamehussa tai maidossa. Jos haluaa vielä erikoisempaa, suuntaa katse atholl brose:en. Se on juoma, jossa medium oatmeal liotetaan tunti vedessä, jonka jälkeen kaura siivilöidään pois ja kauraiseen veteen sekoitetaan hunajaa. Lopuksi makeutettuun veteen sekoitetaan kaksinkertainen määrä viskiä!

Ehkä myöhemmin kirjoitan Skotlannin muista söpöltä kuulostavista ruokalajeista: Cullen Skink, Cock-a-Leekie, Stovies, Clapshot, Rumbledethumps, Hotchpotch, Cranachan, Broonie, Parlies ja Tablet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogin kirjoittajat valvovat kommentteja. Kommenttisi tulee näkyviin, kun se on hyväksytty.