1. helmikuuta 2015

Ruoanlaitosta täällä

Varoitus: teksti sisältää lukuisia välihuomautuksia. Niitä voi olla liikaa joillekin lukijoille.

On synkkä ja myrskyisä yö. Hehe. Petri on töissä ja olen mökissämme syömässä iltaruoaksi paahtoleipää skotlantilaisella cheddarilla ja Branston pickle:lla.

1. välihuomautus: Minulla ei ole hajuakaan miten tuo maustekastikemainen seos suomennetaan. Branston pickle on suolaisen etikkainen sekoitus erilaisia vihanneksia, omenaa, taatelia ja mausteita. Kuin ketsupin ja pikkelsin välimuoto. Käy todella hyvin juustoleivälle sekä paistetun kananmunan päälle. Sitä ei saa Suomesta ja se olikin yksi syy miksi halusimme muuttaa britteihin (vain puoliksi vitsi, rakkaudesta condimentteihin).

Juon teetä.

2. välihuomautus: Ostimme muuttopäivänä PG Tips -teepusseja ison paketin, koska se oli tarjouksessa. 240 kpl, joista puolisen sataa on tullut jo juotua. Vielä niitä riittää, jos haluat pistäytyä teelle.

3. välihuomautus: Puolilta öin lähden hakemaan Petriä töistä. Lunta ei ole, mutta tiet ovat jäässä. Pari päivää sitten Glendalen ja Colbostin välillä olevalta tieltä suistui ulos (hiljaisella vauhdilla, tietääkseni) ainakin 3 autoa.

4. välihuomautus: Täällä ei käytetä talvi- tai kitkarenkaita. Lähettäkää joku Suomesta kunnon kitkarenkaat, please.

Tuli siis mieleeni kirjoittaa miten ruoanlaittoni on muuttunut. Koska siitä olen tällä hetkellä suurimmaksi osaksi vastuussa. Vuokramökkimme ruoanlaittokalustus on suppea: Iso kattila, pieni kattila, paistinpannu. Aikaisemmassa postauksessa mainitsemani pienet uunipellit ja muutama pieni uunivuoka.

5. välihuomautus: Olen aina rakastanut kaasuliesiä. Täällä on sellainen ihan peruskaasuliesi ja paistaminen ja keittäminen on niin helppoa! Keitin pari päivää sitten hiljaisella liekillä linssi-papusekoitusta ja isoimmistakin pavuista tuli kermaisen pehmeitä. En ole koskaan onnistunut siinä aikaisemmin. Ja mikä parasta, kaasu kuuluu vuokrahintaan…

Suppea keittiövarustus ei ole ongelma, sillä täällä ei ole tiskikonetta. Ja vihaan käsintiskausta. Mieluummin käynnistän Henryn ja imuroin.

6. välihuomautus: Ymmärrän, että tiskikoneettomuus on monelle arkipäivää eikä se ole edes oikea ongelma.

7. välihuomautus: Okei, kylpyhuoneen siivoaminen on tiskaamistakin inhottavampaa.

8. välihuomautus: Kylpyhuone on ehkä kylmin osa mökkiä! Sieltä on yksinkertainen lasi kuistille ja pieni (sähkösyöppö) lämmitin, jonka voi laittaa aina vähäksi aikaa päälle. Odotan, että ostamme oman talon, jossa on lämmin vessa ja tiskikone.

9. välihuomatus: Kylpyhuoneessa on kokolattiamatto ja seinällä tapetit (paitsi ammeen kohdalla)…

Tiskattavien astioiden minimoiminen on kierolla tavalla hauskaa. Joutuu miettimään tarkasti seuraavien päivien ruokia ja olen saanut hyväksyttävän syyn laatia listojani. Etenkin keittoja, patoja ja curryja on tullut tehtyä useampia. Mukaanottamani keittokirjat sopivat tilanteeseen täydellisesti: kaksi erilaista "Scottish cookery" -kirjaa, "The National Trust Farmhouse Cookbook", "Good Old-Fashioned Pies and Stews", "Tender I" (Nigel Slaterin kirjoittama, sisältää myös kasvien kasvatusvinkkejä), "Hugh's Three Good Things" (by Hugh Fearnley-Whittingstall, suosittelen) ja "Rick Stein's India" (curry-reseptejä varten, ihan ykkönen). Kaapissa on sisilialaista pastaa (Poiatti on parasta!), risottoriisiä, nuudeleita, linssejä, papuja, mausteita… Kaiken kruunaa kirja "Savo Cooking", jonka sain vanhemmiltani. Vielä pitäisi ainakin kokeilla perunavelli ja naurissosekeitto. Voisilmäpullaohje toimii.

2 kommenttia:

 1. Ruisleipätaikina tuossa pulputtaa, huomenna saamme tuoretta leipää. Toista kertaa teen itse, kävin kurssilla opettelemassa parisen viikkoa sitten.
  Terveiset Kiuruvedeltä ja ------Hyvää Ystävänpäivää teille kummallekin !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, ruisleipää… Nam. Sain postissa ruisjauhoja, joten leivän leipominen on suunnitelmissa. Tosin, varmaan jokin yksinkertaisempi versio.

   Terkkuja!

   Poista

Blogin kirjoittajat valvovat kommentteja. Kommenttisi tulee näkyviin, kun se on hyväksytty.